Creació d’alertes #1

1.Creació d’una alerta amb Google Alertes

a) Configuració de les alertes

La primera consulta realitzada el dia 23/04/2015 amb la cerca “Fruit pie” encara no ens ha donat resultats, però ens ha ensenyat suggerències del que obtindrem a web, blogs i notícies. Els que han aparegut en major quantitat han sigut els blogs i les pàgines web. La freqüència triada per l’alerta ha estat “como máximo una vez al día”. A més, hem seleccionat l’opció “todos los idiomas”, per l’internacionalitat del postre. És per aquest motiu, que hem considerat més apropiat posar “fruit pie” que “tarta de frutas”.

La segona consulta realitzada el dia 23/04/2015 amb la cerca “crema y nata” ens ha donat resultats a webs, notícies i blogs. Els únics resultats adequats, però, han sigut els dels blogs, ja que s’ajustaven a la crema i nata pastissera a la qual ens volíem referir. Els resultats de les webs i de les notícies han estat relacionats amb altres temes com lletres de cançons o amb altres sense res a veure amb la reposteria, per tant, els hem descartat. La freqüència triada per ha estat “en el momento” i l’idioma l’espanyol. Si que hem modificat l’alerta, ja que originalment, amb “crema pastelera”, els resultats es limitaven moltíssim.

b) Documents obtinguts com a resposta i justificació

  • De la primera alerta:

El primer resultat interessant és una entrada d’un blog sobre una recepta de pastís de fruita. Hem triat aquest blog perquè sembla molt professional i els aspectes formals resulten atractius.
Títol: Pastel de fruta de la pasión (Passion fruit pie)
URL: http://canelayjengibre.blogspot.com.es/2011/10/pastel-de-fruta-de-la-pasion-passion.html

El segon document obtingut és una recepta d’un pastís de poma i nabius. Hem triat aquest ja que la web sembla molt saludable, és agradable a la vista i la organització, junt amb la presentació, és excel·lent.
Títol: Easy peasy wild blueberry and apple pie
URL: http://www.eatgood4life.com/easy-peasy-wild-blueberry-and-apple-pie/

  • De la segona alerta:

El primer resultat interessant és una entrada en un blog. Hem triat aquest resultat, en part, per curiositat; tothom sap què és la crema, però mai havíem sentit a parlar de doble crema. A més, també menciona la nata.
Títol: Qué es la crema doble o double cream
URL: http://www.gastronomiaycia.com/2014/08/21/que-es-la-crema-doble-double-cream/

El segon resultat interessant és una altre entrada en un blog anomenat Ana Recetas fáciles. L’hem triat per les seves il·lustracions i concisió.
Títol: Milhojas de crema y nata
URL: http://anarecetasfaciles.blogspot.com.es/2014/07/milhojas-de-crema-y-nata.html

c) Breu resum i valoració del procés

Ambdues alertes han estat molt útils de cara a trobar la informació que volíem. Tal i com hem comentat anteriorment, hem hagut de modificar el nom (posar-lo en anglès en el cas de la primera alerta, i adequar les paraules en el cas de la segona) per tal d’ajustar les nostres preferències desitjades. En el cas dels “fruit pie”, tal i com esperàvem, hem obtingut més resultats que amb “crema i nata”. Això és degut a que el tema dóna més de sí pel que fa a la publicació de receptes. Tot i així, en les dues parts s’han obtingut blogs bastant interessants (vam haver de descartar les webs i les notícies ja que s’allunyaven de les nostres prioritats).

En el primer tòpic s’han rebut dues alertes amb 3 i 5 documents, i en el segon, només una, amb escassos documents però favorables. En general, trobem que les alertes són una eina molt fàcil d’utilitzar i són realment còmodes, ja que, un cop files prim, obtens uns resultats molt concrets i desitjats. A partir d’aquest punt, només es tracta de filtrar una mica més per arribar a l’exactitud.

2. Creació d’una alerta amb Talkwalker Alerts

a) Configuració de les alertes

La primera consulta realitzada el dia 21/04/2015 amb la cerca “Waffle recipes”, Blogs com a tipus de resultats, en tots els idiomes, amb freqüència d’un cop la setmana ja que s’esperen molts resultats, i amb nomès els millors resultats. En principi han aparegut 10 resultats, tots bastant interessants.

La segona consulta realitzada el dia 24/04/2015 amb la cerca “sweet recipe”, qualsevol tipus de font com a tipus de resultats, en tots els idiomes i amb freqüència diària, només amb els millors resultats. En principi han aparegut 10 resultats de notícies, 10 de blogs i 10 de discussions. Com que la majoria de resultats de la secció de notícies i discussions no eren del nostre interès, ens hem decantat per obtenir només resultats de Blogs, que són els que més s’ajusten als nostres objectius.

b) Documents obtinguts com a resposta i justificació

  • De la primera alerta:

El primer resultat interessant és una recepta de gofres de canyella. Hem triat aquest pels mateixos motius esmentats fins ara: organització, il·lustracions, efectivitat…
Títol: Tasty cinnamon waffles
URL: http://photosandfood.ca/2015/04/19/tasty-cinnamon-waffles/

El segon document obtingut és una recepta de gofres de xocolata amb maduixes. Hem triat aquest resultat , bàsicament perquè la recepta ens ha semblat molt apetitosa.
Títol: Mother’s Day Recipe: Chocolate Waffles With Strawberries
URL: http://stagetecture.com/2015/04/mothers-day-recipe-chocolate-waffles-strawberries/#sthash.FvdELGFc.dpbs

  • De la segona alerta:

El primer resultat interessant és una entrada amb 15 receptes de snacks saludables. Hem triat aquest resultat perquè creiem que també és necessari conèixer postres sans i bons.
Títol: 15 Healthy Adult Snacks
URL: http://www.skinnytaste.com/2015/04/15-healthy-adult-snacks.html

El segon resultat interessant és una entrada amb una recepta de pastís amb fruites. Hem triat aquest resultat, entre altres coses, pel mateix motiu expressat anteriorment. També, pel disseny de la web.
Títol: Riccota Cake with Fresh Berries
URL: http://www.browneyedbaker.com/ricotta-cake-recipe/

c) Breu resum i valoració del procés

Amb la primera cerca no s’ha cregut convenint modificar la cerca de l’alerta a partir dels primers resultats, ja que aquests eren prou satisfactoris, però com que hem notat que la quantitat d’informació no era la suficient hem augmentat la frequència d’alerta a màxim un cop al dia. Així doncs, després de modificar l’alerta, el dia 21 d’Abril va arribar-ne una amb dues entrades, el dia 22 també dues entrades i el dia 23 quatre entrades. D’aquestes 8 entrades, 5 han estat útils i de qualitat, mentre que dues han estat descartades per mala qualitat, i les altres no eren del nostre interés. Considerem que aquesta alerta ha tingut uns resultats altament positius.

En relació a la segona cerca, com que ja vam modificar el tipus de resultats que voliem (de tot tipus de documents a blogs) veient la previsualtizació de resultats i teníem l’experiència prèvia en relació a la freqüència d’alertes de la anterior cerca, no hem cregut convenient fer-ne cap modificació. De forma semblant que amb l’alerta anterior, aproximadament ens són útils entre dos terços i tres quartes parts dels resultats oferits.

3. Seguiment via RSS a Feedly

a) Obrir compte o perfil al lector de RSS Feedly

Hem obert un compte al lector de RSS Feedly i ens hem subscrit al feed de diversos blogs que hem cregut interessants, i a dues alertes de Google. Les hem classificat en dues carpetes segons fossin fonts de postres o de berenars i hem creat una altre carpeta per a les alertes de Google. Hi ha fonts, que per la seva naturalesa aporten resultats que encaixen en més d’una categoría, pel que hi ha algunes fonts que formen part de dues carpetes.

home

b) Exposició de les fonts i comentari de dues d’elles

POSTRES

Títol: Joy The Baker
URL: http://joythebaker.com/
Comentari: És un dels blogs mes seguits a Feedly sobre postres. L’hem classificat en les dues categoríes de postres i berenars ja que conté tot tipus de receptes. Publica aproximadament una recepta cada dos dies, en un blog molt cuidat tant en aspecte com en contingut: amb un menú clar, fotografíes en totes les receptes i una barra de widgets a la dreta de la pàgina que ens ofereix tot el que necessitem: els posts més llegits, un resum de xarxes socials on es pot trobar al creador, etc.

Títol: Pastry Affair
URL: http://www.pastryaffair.com/

Títol: the Vanilla Bean Blog
URL: http://thevanillabeanblog.com/

Títol: Art of Dessert
URL: http://artofdessert.blogspot.com/

Títol: Love From The Oven
URL: http://www.lovefromtheoven.com/

BERENARS i SNACKS

Títol: Baking Bites
URL: http://bakingbites.com/
Comentari: Aquest Blog està classificat en la categoría de Berenars i Snacks ja que totes les receptes que hi trobem considerem que són més adequades per aquest tipus d’aliment: Galetes, magdalenes i pastissos de consistència menor dels que es prenen per postres. El blog està perfectament cuidat tant en contingut com en estructura, ja que trobarem fàcilment allò que vulguem en els menús: l’índex de receptes, el de consells i el de crítiques, entre enllaços a la seva tenda i d’altres. El contingut de totes les entrades també és cuidat: perfectament llegible, sense errors, ben esquematitzat i amb fotografies. Al final de cada recepta trobem enllaços en forma de miniatura a receptes similars.

Títol: Chocolate Chocolate and more
URL: http://chocolatechocolateandmore.com/

Títol: Joy the Baker
URL: http://joythebaker.com/

Títol: The Vanilla Bean Blog
URL: http://thevanillabeanblog.com/

Títol: Love From The Oven
URL: http://www.lovefromtheoven.com/

GOOGLE ALERTS

Títol: Waffle recipe
URL: https://news.google.com/news/section?gl=us&pz=1&ned=us&hl=en&q=waffle+recipe

Títol: Receta crepes
URL: https://news.google.com/news/section?gl=us&pz=1&ned=us&hl=en&q=receta+crepes

c) Valoració del sistema RSS i de Feedly

Considerem que Feedly és una eina molt potent per a la nostra temàtica, ja que hi predomina el seguiment RSS de blogs, que és precisament la plataforma més utilitzada per a compartir receptes. Hem trobat molt fàcilment fonts on subscriure’ns, que a més són de qualitat. Degut a la gran afluència de continguts que podem arribar a tenir, la opció de Feedly de poder guardar entrades per a més tard ens és molt útil, per a així fer un repàs general de totes les entrades sense llegir del dia i escollir-ne les que creiem que ens poden ser útils. Així doncs, també podem crear un arxiu de receptes per quan ens quedem sense idees.

Laia Morera i Andrea Rodríguez

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s